Zeytin ağaçlarından elde edilen zeytin biz her ne kadar sebze olarak bilsek de aslında bir meyvedir. Zeytin meyvesi ise her öğünde ve her yemekte çeşitli şekillerde kullanılarak tüketilmektedir. Kahvaltılarda, salatalarda, poğaça ve hamur işi yemeklerinde zeytinin lezzetinden faydalanabiliriz. İnsan sağlığı içinde fazlaca faydaları olan zeytinin birden fazla çeşidi vardır.
 

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Zeytinler toplanma mevsimlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Yeşil, sarı ve siyah gibi farklı renklerde ve lezzetlerde zeytin türleri bulunmaktadır. Türkiye’de birçok şehrimizde yetiştirilen zeytinler, faydaları fazla olan ve sofralarımızdan eksik olmayan besin türüdür. Zeytin çeşitlerini kısaca sıralayacak olursak şu şekildedir;
 

Ege Bölgesi Zeytin Çeşitleri;
 

• Ayvalık
 

• Memecik
 

• Domat
 

• Eşek Zeytini
 

• Çekişte
 

• Erkence
 

• Uslu
 

• Edremit zeytini
 

Marmara Bölgesi Zeytin Çeşitleri;
 

• Gemlik
 

• Samanlı
 

• Çelebi
 

Akdeniz Bölgesi Zeytin Çeşitleri;
 

• Büyüktopakulak
 

• Sarıulak
 

• Saurani
 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zeytin Çeşitleri;
 

• Kilisyağlık
 

• Nizipyağlık
 

• Halhalı
 

Karadeniz Bölgesi Zeytin Çeşitleri;
 

• Marentelli
 

• Patos
 

• Otur
 

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan her yaştaki insanların sevdiği zeytinlerin, insan sağlığına faydası oldukça fazladır. Zeytinin faydaları şu şekildedir;
 

• Zeytin besleyici mineraller ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineralleri bakımından zengindir.
 

• Zeytin, insan vücudunun alması gereken vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.

• Zeytin, oleik asit içermesi sayesinde kalbi korumaktadır.
 

• Beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan zeytin, polifenoller içerir. Bu sayede günlük porsiyon zeytin yiyerek hafızanızı geliştirmeye yardımcı olur.
 

• Siyah zeytin, cilt yumuşaklığını ve cildi sağlıklı tutan oleik asidi içerdiği için kırışıklıkların görünümünü azaltabilmektedir.
 

• Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır.
 

• Kan pıhtısını önlemeye yardımcı olur.
 

• Hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur.
 

• Anemiye karşı koruma sağlar.
 

• Doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir.
 

• Zeytin, oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
 

• Kandaki fazla kolestrolü giderir.
 

• Kan basıncını kontrol eder.
 

• Zeytin, diyet lifi kaynağıdır.
 

• E vitamini kaynağıdır.
 

• Antioksidan olarak hücreleri korurlar.
 

• Kilo vermeye yardımcı olur.
 

• Ağrıları azaltır.
 

• Kanseri önler.
 

• Saçlarda ve ciltte düzelme sağlar.
 

• Alerjilere karşı koruyucudur.
 

• Sindirimi düzenler ve zengin demir kaynağıdır.
 

Zeytin Kaç Kaloridir?

İnsan vücuduna faydaları olan zeytin, kalori olarak da fazla kaloriye sahip değildir. Kilo alımını düzenleyen ve önleyen zeytin diyetisyenlerin diyet listesinde yer almaktadır.
 

• 5 zeytin kaç kalori diye merak ettiğinizde 1 porsiyona denk geldiğini ve 41 kcal olduğunu,
 

• 1 adet orta boy zeytinin 8 kcal olduğunu ifade edebiliriz.
 

Zeytinin Besin Değeri Nedir?

Vitamin ve mineraller açısından zengin, zeytinin besin değeri şu şekildedir:
 

• Karbonhidrat: 6,4 gr
 

• Protein: 0,84 gr
 

• Yağ: 10,9 gr
 

• Lif: 1,6 gr
 

• Kolesterol: 0
 

• Sodyum: 735 mg
 

• Potasyum: 8 mg
 

• A vitamini: 17 iu
 

• Sadece bir fincan zeytin büyük bir demir oranı – 4.4 mg.
 

Zeytin Fiyatları

Her sofrada yer alan, aslında meyve olan zeytin, her diyetisyenin diyet listesinde de yer almaktadır. Her evin sofrasında yer alan zeytin çeşitleri, her bütçeye uygun zeytin fiyatları Atsepete’de yer almaktadır.